A Helyes Nyergelés


 Izzasztó                                                              Maga a nyeregJa és persze a kantár szárral. a nyereg fontosabb részei maga a nyereg a kengyel és a heveder. 
1. Először balról felteszed a ló hátára a nyeregpárnát- kicsivel a mar elé. Majd óvatosan a nyereg helyére húzod úgy, hogy az állat szőre kisimuljon a párna alatt.
 
 2.Következő ként- szintén balról- ráteszed a nyerget a nyeregpárnára. Eközben a heveder a nyergen van, a kegyelvasak szintén fel vannak húzva.
 
 
3. Majd a jobb oldalon leengeded a hevedert. A bal oldalon rögzíteda nyeregpárna hurkai segítségével.(ha olyan a nyereg alátéted) Húzd meg a hevedert úgy, hogy ne legyen túl szoros, ugyanakkor a nyereg se 
csúszon el.
 
 
4. Végezetül állítsd be a kengyelt a lábad hosszának megfelelően. A kengyelvasakat tartó kengyelszíjak ne legyenek hosszabra állítva, mint a kinyújtott karod. Most már csak a kantár hiányzik..
 
 
Fel kantározás:
 
1. állj a ló fejéhez balról. A bal kezeddel tartod a kantár fejrészét. A jobb kezeddel áthúzod a kantárszárat a ló nyakán. Ezután a jobb alkarodat a ló álla alá teszed és átveszed a kantárt a bal kezedből 
 
2. Majd a bal kezeddel betolod a zablát a ló pofájába. Ha a ló nem nyitya ki a száját önként, fogd meg a hüvelykujjaddal a szájnyílását hátul. Ne félj, ott nincsenek fogak!! 3. Ezt követően a kantárt simícsd át a jobb kezeddel a fülei fölött. Majd a sörényét húzd ki a homlokszíj alól. 
 
4. Végezetül az orr- és állszíjat csatoljuk fel - hogy milyen szorosra, azt a legjobb, ha megkérdezed egy tapasztalt lovastól. 
És kész a nyergelés és a kantározás is!!
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése